Sinimerekarbi supp /// Sinikarbi supp
Sinimerekarbid (mõnikord öeldakse ka sinikarbid) on küll olulised, kuid esmatähtis on siiski hea sõber, kes on just käinud poes, ostnud värsked (see on oluline!) sinimerekarbid ja helistab sulle veendunult, et soovib õhtuks head seltskonda ja maitsvat suppi, mille üheks oluliseks koostisosaks on needsamad sinimerekarbid. Lisaks teab ta päris kindlalt, kes on plaanitud selle supi tegijaks. Arvake ise, keda ta mõtles! Minu õnneks on mul väga head sõbrad, kes teavad, et sinimerekarbid vajavad kindlasti ka head veini!
Sinimerekarbi supiks on vaja hankida järgmised koostisosad
- 1 kg värskeid sinimerekarpe (palu juba poes pakkida koos jääga ja hoia kuni valmistamiseni jää sees)
- 4 keskmist sibulat (isiklikult kasutan vähemat 6-7 suuremat sibulat)
- 2 suuremat küünt küüslauku (võis siis pigem juba 4 küünt)
- korralik tuust tilli
- vähemalt 1 pakk 35% või 38% vahukoort (soovitavalt 400 ml pakk)
- pudel head kuiva valget veini (varuge igaks juhuks üks veel, sest mine tea, millal seda vaja võib minna)
- piisavas koguses head oliiviõli, et see ootamatult otsa ei lõppeks
- mõõdukalt soola, pipart ja laimipipart ning törts suhkrut
- suur ja mugav supipott
Sinimerekarbi supi retsept
- Alustuseks korja välja KÕIK katkised karbid ja viska need minema, neid ei tohi mingil juhul süüa!
- Pese sinimerekarbid jooksva vee all harjaga hoolikalt puhtaks ja kalla suuremasse anumasse toasooja vette. Kõige mugavam on kasutada kraanikaussi.
- Oota paarkümmend minutit ja korja kõik vee peal olevad karbid välja – neid ei tohi süüa. Lisaks vaata üle katkised karbid – kui need ei ole vabatahtlikult avanenud – siis neidki ei maksa süüa Loputa iga sinimerekarp eraldi voolava vee all üle. Eemalda kõikidelt karpidelt habemed – need karvased tutid, mis muudavad hilisema söömise ebameeldivaks.
- Ära lase ajal raisku minna ja ootamise asemel valmista ette supileem.
- Peenesta sibul, küüslauk ja till nii peeneks kui oskad.
- Vala sügavasse potti piisavalt oliiviõli (parem juba ohtralt vastavalt oma maitsele ja siis igaks juhuks veel paras sorts juurde, sest head oliiviõli ei saa kunagi liiga palju olla!).
- Prae sibul ja küüslauk läbipaistvaks. Kui märkad, et oliiviõli pole piisavalt, siis lisa seda julgelt juurde.
- Lisa sool, pipar, laimipipar ja suhkur. Võid kasutada ka viie pipra segu. Soovitan segu eelnevalt valmis segada ja siis potti lisada. Lisa veel peenestatud till ja prae natuke veel. Särisev, kuldne ja poolläbipaistev sibul on hea tundemärk, et aeg on veini lisada.
- Lisa valge vein. Veini maitsest sõltub suuresti ka supi maitse. Viimati kasutasin Tommasi Soave Classicot, millega tekkiski probleem, sest veini oli kuidagi väheks jäänud … te ju mäletate minu eelpool antud soovitus veini koguse osas!
- Keeda vein maha (kuni sibul ja maitseained hakkavad uuesti särisema). Võid jätta rohkem veini alles, et saada rohkem leent. Ise armastan suurema osa vedelikust alles jätta.
- Lisa koor leent kogu aeg ühtlaselt segades.
- Maitse ja maitsesta vajadusel soola ja pipraga (chilliga kui vaja) sobivaks.
- Keeda pidevalt segades koor maha (osa vedelik välja, hapukoore sarnaseks aga mitte liiga paksuks – pigem supileemeks).
- Nõruta sinimerekarbid veest tühjaks ja kalla need vaikselt potti, sega ja kata kaanega.
- Keeda ca 3-5 min (mitte mingil juhul kauem!!!) aeg-ajalt segades.
- NB: Kui sinimerekarp pole pärast keetmist avananud, viska see ära! Neid ei tohi süüa.
P.S. Ma loodan, et sa oled praeguseks juba mõistnud, et retsept on teatud mõttes suuna näitav ja sellesse võib suhtud kerge loomingulisusega.
Miks just täna? Sest täna on ilus päev, eilseks teha oleks natuke keeruline ja homme on juba liiga hilja!
Soovitusi sinikarbi supi söömiseks
- Serveeri koos röstitud saiadega või värskelt küpsetatud kuklitega. Sõber tegi kukli taina ise. Väga head mitmevilja kuklid tulid.
- Kui küpsetad kukli ise, siis plaani sibulate praadimisega alustamine selleks ajaks, kui kuklite valmimiseni on jäänud umbes veerand tundi.
- Sinimerekarpide söömiseks kasuta tühje karbipooli pintsetina.
- Varu lauale aegsasti suurem tühi nõu tühjade karbipoolte ladustamiseks ja paras kogus salvrätte.
- Kuklitele või määrimiseks tuleb osta ehte soomemaine Valio või, mis ületab kodumaise või maitse igast asendist!
- Ära unusta veinipokaale!
Loe edasi
UUS! Meeskonnakoolitus „Meeskonnarollid ja pimekokkamine“
Liitsime meeskonnkoolituse ja pimekokkamise koos meeskonnarollidega. Tulemuseks saime midagi erakordset – kõige skeptilisemadki inimesed ütlesid veenvalt: „Väga hea! Mõtlemapanev! Meeldiv ja kasulik!“
Kuidas hakkama saada jonnijate ja vaidlejatega?
Kas vaidlemine on vastutöötamine? Kas vaikimine on ignoreerimine? Pole olemas raskeid inimesi, kuid leidub palju inimesi, keda me ei mõista või ei tahagi mõista. Rasketel inimestel on meeskonnas kindel kasulik roll, kui nendega õigel moel käituda ja neilt mitte oodata seda, mida nad niikuinii ei tee.
Skeptik on kõige parem otsustaja
Skeptik ei vasta: “EI! EI! SELLEST EI SAA ASJA, MA JU RÄÄGIN, ET EI SAA ASJA!” enne, kui olete oma mõtte lõpetanud. Seda teeb pessimist. Mis on nende vahe? Skeptitsism tugineb loogikale, pessimism emotsioonile.