skip to Main Content

Oleme kuulsad selle poolest, et ei pommita oma kliente liigsete e-kirjadega. Lubame, et ei kavatse seda ka edaspidi teha. Samas on meil hea meel, kui saame kasulikku ja huvitavat infot jagada.

Pärast liitumist saadetakse sulle  automaatselt esimene uudiskiri kolme lugemissoovitusega.

Parimat soovides
Mats Soomre

KoostööKunstiKool Belbin Eesti

Sinimerekarbid on küll olulised, kuid esmatähtis on siiski hea sõber, kes on just käinud sadama turul, ostnud värsked (see on oluline!) sinimerekarbid ja helistab sulle veendunult, et soovib õhtuks head seltskonda ja maitsvat suppi, mille üheks oluliseks koostisosaks on needsamad sinimerekarbid. Lisaks teab ta päris kindlalt, kes on plaanitud selle supi tegijaks. Arvake ise, keda ta mõtles :) Õnneks on mul väga head sõbrad, kes teavad, et sinimerekarbid vajavad kindlasti ka head veini!

Igal juhul peate kahe peale organiseerima järgmised koostisosad:

  • 1 kg värskeid sinimerekarpe (palu juba poes pakkida koos jääga ja hoia kuni valmistamiseni jää sees)
  • 2-4 keskmist sibulat (isiklikult kasutan vähemat 6-7 suuremat sibulat)
  • 2 küünt küüslauku (võis siiski 4)
  • korralik tuust tilli
  • vähemalt 1 pakk 35% või 38% vahukoort (võib ka tundega rohkem olla)
  • pudel head kuiva valget veini (varuge igaks juhuks üks veel, sest mine tea, millal seda vaja võib minna)
  • piisavalt head oliiviõli, et see ootamatult otsa ei lõppeks
  • mõõdukalt soola, pipart ja laimipipart ning törts suhkrut
  • suur ja mugav supipott

Valmistamine

  • Õhtusöök: sinimerekarbid ja veinPese sinimerekarbid jooksva vee all harjaga hoolikalt puhtaks ja kalla sinimerekarbid suuremasse anumasse toasooja vette. Kõige mugavam on kasutada kraanikaussi.
  • Oota pool tundi ja korja kõik vee peal olevad karbid välja – neid ei maksa süüa …  Lisaks vaata üle katkised karbid – kui need ei ole vabatahtlikult avanenud – siis neidki ei maksa süüa ;) Loputa sinimerekarbid voolava vee all üle. Eemalda kõikidelt karpidelt habemed – need karvased tutid, mis muudavad hilisema söömise natuke ebameeldivaks …
  • Ära lase ajal raisku minna ja pooletunnise ootamise asemel valmista ette supileem.
  • Peenesta sibul, küüslauk ja till nii peeneks kui oskad.
  • Vala sügavasse potti piisavalt oliiviõli (parem juba ohtralt vastavalt oma maitsele ja siis igaks juhuks veel paras sorts juurde, sest head oliiviõli ei saa kunagi liiga palju olla!).
  • Prae sibul ja küüslauk läbipaistvaks. Kui märkad, et oliiviõli pole piisavalt, siis lisa seda julgelt juurde.
  • Lisa sool, pipar, laimipipar ja suhkur. Võid kasutada ka viie pipra segu. Soovitan segu eelnevalt valmis segada ja siis potti lisada. Lisa veel peenestatud till ja prae natuke veel. Särisev, kuldne ja poolläbipaistev sibul on hea tundemärk, et aeg on veini lisada.
  • Lisa valge vein. Veini maitsest sõltub suuresti ka supi maitse. Viimati kasutasin Tommasi Soave Classicot, millega tekkiski probleem, sest veini oli kuidagi väheks jäänud … te ju mäletate minu eelpool antud soovitus veini osas!
  • Keeda vein maha (kuni sibul ja maitseained hakkavad uuesti särisema). Võid jätta rohkem veini alles, et saada rohkem leent. Ise armastan suurema osa vedelikust alles jätta
  • Lisa koor leent kogu aeg segades.
  • Maitse ja maitsesta vajadusel soola ja pipraga (chilliga kui vaja) sobivaks.
  • Keeda pidevalt segades koor maha (osa vedelik välja, hapukoore sarnaseks aga mitte liiga paksuks – pigem supileemeks).
  • Nõruta sinimerekarbid veest tühjaks ja kalla need vaikselt potti, sega ja kata kaanega.
  • Keeda ca 3-5 min (mitte rohkem!!!) aeg-ajalt segades.

Miks just täna? Sest täna on ilus päev,
eilseks teha oleks natuke keeruline ja
homme on juba liiga hilja!

Soovitusi:

  • Serveeri koos röstitud saiadega või värskelt küpsetatud kuklitega. Sõber tegi kukli taina ise. Väga head mitmevilja kuklid tulid.
  • Kui küpsetad kukli ise, siis plaani sibulate praadimisega alustamine selleks ajaks, kuklite valmimiseni on jäänud umbes veerand tundi.
  • Sinimerekarpide söömiseks kasuta tühje karbipooli pintsetina.
  • Varu lauale aegsasti suurem tühi nõu tühjadele karbipooltele ladustamiseks ja paras kogus salvrätte.
  • Kuklitele või määrimiseks tuleb osta ehte soomemaine Valio või, mis ületab kodumaise või maitse igast asendist!
  • Ära unusta veiniklaase :)

Mats Soomre

KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener ning Belbini meeskonnarollide atesteeritud esindaja Eestis. Ta on kahekümneaastase aktiivse kogemusega treener, kes on on läbi viinud pea tuhat erinevat treeningut ja koolitust.
Mats kirjutab regulaarselt, tema lemmikteemad on meeskond, meeskonnatöö, meeskonna juhtimine ja meeskonnarollid.
Häirekeskuse peadirektori Kätlin Alvela sõnu kasutades „Minu kogemused ja kokkupuuted Mats Soomrega on olnud esimesest kohtumisest peale inspireerivad. Mats on kütkestav ning kaasahaarav, innustav ning tähelepanuväärne."

Back To Top